ARCHINVEST 97 KFT.

VÉDJE KÖRNYEZETÉT TAKARÉKOSAN

Ut consequat semper viverra nam libero. Odio morbi quis commodo odio aenean sed. Nulla porttitor massa id neque. Et malesuada fames ac turpis egestas.

ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNNYAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

egy

Meddig érvényes az energia tanúsítvány?

Az energia tanúsítvány a kiállítástól számított tíz évig hatályos, feltéve, hogy az ingatlan korszerűsítésére vagy átalakítására nem kerül sor, és az épületenergetikai követelményszintek rendeletileg nem szigorodnak. A tanúsító az energetikai tanúsítványt 10 évig köteles megőrizni, és digitális változatát a központi adatbázisba feltölteni. Mivel a tanúsítvány archiválásra kerül, bármikor kiállítható belőle további példány, ha a megrendelőnek szüksége van rá.

3_bejegyzes_minta_kep
kettő

Mennyi idő alatt készül el?

Néhány munkanap alatt, az ingatlan típusától és aktuális leterheltségünktől függően. A határidőt a megrendeléskor előre pontosítjuk. Az első lépés a helyszíni szemle elvégzése, amelyre időpontot kell egyeztetnünk Önnel. Erre 1-2 munkanapon belül általában tudunk lehetőséget biztosítani. A tanúsítvány elkészítése számítógépes programmal történik irodai keretek között, a szemlét követően, ami körülbelül 1-2 munkanapot vesz igénybe. 

Ezután a tanúsítványt postai levélként kézbesítjük, aminek a megérkezési ideje további 1-2 munkanap, vagy egyeztetéssel azonnal átvehető személyesen. Ha nagyon sürgősen van szüksége a tanúsítványra, bevált megoldás, hogy az elkészült anyagot e-mailben elküldjük a megrendelőnek, ebben már benne van a HET azonosító kód, amit továbbíthat az ügyvéd felé, hogy beleírja a szerződésbe. Kérjük, az Ön által elvárt határidőt jelezze felénk, és megpróbálunk hozzá alkalmazkodni!

három

Mikor lehet szükséges az energiatanúsítvány?

  • Adás-vétel és bérbeadás esetén. A 176/2008. Korm. rendelet kimondja, hogy ingatlanok adás-vételénél és bérleti jogviszony létesítésénél kötelező az energetikai tanúsítvány megléte. Ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás vagy bérbeadás esetén az energetikai tanúsítvány elkészítéséről a tulajdonos gondoskodik, és azt a szerződés megkötését megelőzően, de legkésőbb a szerződéskötésig a vevőnek, bérlőnek átadja vagy bemutatja.
   • Használatbavételi engedélyhez, új építésű ingatlan esetén.
   • Ha állami finanszírozású, energetikai korszerűsítési pályázaton kíván részt venni, szüksége van energetikai tanúsítványra. Ebben az esetben az energia tanúsítvány igazolja a jelenlegi és a tervezett beruházással elérhető állapot különbségét, ami a pályázatok alapfeltétele.
   • Államilag támogatott lakásvásárlási hitel igénylése esetén a bank feltételként szabhatja az energia tanúsítvány meglétét.
   négy

   Mire van szüksége az energia tanúsítvány elkészítéséhez?

   Használt ingatlan esetén lényegében csak az Ön és az ingatlan adminisztratív adataira van szükség a tanúsítvány elkészítéséhez. Tervdokumentációra nincs szükségünk, mivel a felmérés díját minden esetben tartalmazza a feltüntetett ár. Ettől függetlenül bármilyen eredeti építészeti rajz vagy leírás segíti munkánkat. Ha rendelkezik tervrajzokkal az épületéről, az elkészítési folyamat némileg gyorsabb. Amennyiben új épület használatbavételi engedélyéhez kéri a tanúsítványt, kollégánkkal egyeztetheti a szükséges dokumentumokat.

   2_bejegyzes_minta_kep
   öt

   Építészeti tervekre szükség van-e az elkészítéshez?

   Nincs, a számításokhoz szükséges felméréseket a tanúsítási díjunk tartalmazza. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy készítünk egy alaprajzot az épületről, valamint felmérjük a belmagasságokat és nyílászáró méreteket. Ha rendelkezik tervdokumentációval, akkor ezt kérjük jelezze felénk.

   hat

   Hogyan zajlik a helyszíni szemle?

   Az ingatlan felmérésekor számos paramétert kell feltérképezni és dokumentálni. Ezek közül a legfontosabbak: az épület alaprajza (a fűtött terek mérete, jellege), a lehűlő felületek (falak, nyílászárók, ablakok, ajtók) típusa és méretei. Az épületgépészeti rendszerek közül, lakó funkció esetén elsősorban a fűtési és melegvíz készítési rendszereket vizsgáljuk, de e-mellett az esetleges gépi hűtés és mesterséges szellőzés is számításba kerül. A szemle körülbelül 30 percet vesz igénybe egy közepes méretű társasházi lakás vagy ház esetében.

   hét

   Miért van szükség az energia tanúsításra?

   Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a lakások, közintézmények energiahatékonyságával, ezért az energetikai tanúsítvány bevezetését minden tagország számára kötelezővé tette. 2002-ben direktívában (Energy Performance of Building Directive) írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és közintézményeknek. Az energia értéke folyamatosan nő, így a szabályozás célul tűzte ki, hogy minden tagországban viszonylag rövid időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása. 

   Erre a célra a legjobb mérőeszköz az energiatanúsítvány, amelyet minden tagországban szigorú műszaki előírások alapján készítenek el független műszaki szakértők. A tanúsítvány bevezetését jogszabály írja elő, az ingatlanok adásvételénél, illetve bérbeadásánál a tanúsítvány már a legtöbb országban kötelező kellék. 2012. január 1-től az 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű meglevő épületek, önálló rendeltetésű egységek, lakások adásvétele és bérbeadása esetén egyaránt kötelező az energetikai tanúsítvány beszerzése.

   nyolc

   Mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány?

   A tanúsítvány két részből áll: egy összesítő-értelmező lapból, és az energetikai számításból.

   Az energiatanúsítvány tartalmazza a kiállítás dátumát; a megrendelő nevét, címét; az ingatlan pontos címét; a tanúsítványt készítő aláírását, adatait és a Mérnök vagy Építész Kamara által nyilván tartott jogosultsági számát. Továbbá: az épület összesített energetikai jellemzőjét, hogy ez hány %-a a követelményértéknek és ez alapján milyen az építmény energetika minőség szerinti besorolása. Az energiatanúsítvány fontos része a javasolt korszerűsítések leírása. A szakvélemény összesítő lapja tartalmazza a HET kódszámot, amelyre az ügyvédnek lesz szüksége, hogy belefoglalja a szerződésbe.

   2_bejegyzes_minta_kep
   kilenc

   Alapvető energiafogyasztás-csökkentő beruházások

   Hőszigetelések: fontossági sorrendben: a padlás/zárófödém szigetelése, a homlokzat szigetelése, pince/lábazat szigetelése. Tíz centiméteres vastagság alatt nem érdemes nekikezdeni a munkának.

   3_bejegyzes_minta_kep
   haz2

   Nyílászáró csere: 

   ennek két előnye is van, az új ablakok transzmissziós hőátbocsátása (U-értéke) lényegesen kedvezőbb a régi nyílászárókhoz képest, mivel a tokszerkezetek és az üvegezések hőszigetelő képességében jelentős fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A másik előnye, hogy mivel a korszerű nyílászárók fokozottan légzáróak, légáramlás útján nem tud kiszökni a meleg, mint ahogy a fakeretes vetemedett ablakoknál azt tapasztaljuk.

   haz3_2

   Kazáncsere: 

   a zárt égésterű kondenzációs gázkazánok hatásfoka 20-30%-kal magasabb, mint a hagyományos nyílt égésterű gázkazánoké. Ez azt jelenti, hogy ugyanannak a hőmérsékletnek a fenntartására ennyivel kevesebb gázt éget el a berendezés. A zárt égésterű (C-típusú) kazánok telepítési költségei magasabbak, mint a B-típusúaké (nyílt égésterű, kéménybe kötött). Ennek oka, hogy ha B-ről C-re váltjuk a kazánt, akkor a gázszolgáltató gázterv készítését írja elő, valamint az égéstermék elvezetésének és a frisslevegő utánpótlásnak is precíz rendszerrel kell történnie, amit a kéményseprő nyomáspróbával ellenőriz.

   haz2

   Napkollektor, napelem: 

   a napkollektor használati melegvíz előállítására szolgál, a napelem pedig villamos áram termelésére. Az ilyen berendezést általában csak családi házakra van lehetősége telepíteni a tulajdonosnak, hogy ez megéri-e, érdemes magunknak kiszámolni, a gyártók, forgalmazók ugyanis általában elferdített tényekre alapozva az elméleti legkedvezőbb megtérülési időt reklámozzák.

   REFERENCIÁINK

   A napi tevékenységünk 90%-át a kereskedelmi bankok által megrendelt lakossági fedezetértékelés teszi ki, amely a jelzáloghitelezés biztosítéka. Az alábbi bankokkal állunk szoros együttműködésben évek óta.

   Raifeisen bank logója
   K&H Bank logó
   FHB Bank logója
   MKB Bank logó
   A Volksbank Magyarország logója

   MÁR VAN ELKÉPZELÉSE,
   VAGY CSAK ÉRDKLŐDNE?
   ÍRJON NEKÜNK!

   Telefon:  +36 (48)-570-260

   Minden elképzeléshez nyitottan állunk és a lehető legrövidebb időn belül visszahívjuk.

   Elérhetőségeink

   Adószám: 11446705-2-05
   Székhely: 3664 Járdánháza, Hrsz.: 760/8
   Központi iroda: 3600 Ózd, Gyár út 17.
   Telefon: 06 (48)-570-260
   E-mail: info@archinvest97.hu

   Minden jog fenntartva 2020 (c) Archinvest97 Kft.